Masker op of af?

d8287be642b5037a7f2a4708fde22f62_medium“Hoe gaat het?” “Slecht”. Ik schrok van het antwoord in de vluchtige ontmoeting bij Albert Heijn. Het verhaal van een dame, 50+, die na haar ontslag moeite had een baan te vinden in haar vakgebied. Haar masker was direct gezakt en we hadden een onverwachts open gesprek met elkaar. Dat is weleens anders.

Thuis sla ik de krant open en lees over Hillary die wordt verweten dat ze de waarheid verzwijgt en verdraait. Ze speelt mooi weer en verbergt haar ware gezicht. Sinds haar optreden bij de herdenking van 9/11 toen ze haar longontsteking verzweeg, is er geen houden meer aan. Ze krijgt van de media flink de zwartepiet toegespeeld. Kan zij maar beter haar masker afzetten en haar kwetsbaarheid tonen?

Kwetsbaar opstellen vereist moed

Om jezelf kwetsbaar op te stellen, is moed en zelfbewustzijn nodig. Je laat wel degelijk je eigen zwakkere kanten zien. Dat doe je niet in iedere setting. Zo willen we geen zwakke leiders in de politiek en ook niet in het bedrijfsleven. Sterke en krachtige mensen hebben meer succes. Aan de andere kant willen we niet graag voor de gek gehouden worden. We zijn allemaal mensen van vlees en bloed met onze talenten en onze onvolmaaktheden. Dat zien we ook graag in een ander terug.
Wat is dus wijsheid, masker op of af?

Door je masker te laten zakken, creëer je begrip

Als je de moed hebt je masker te laten zakken, ontwapen je jezelf en komt er begrip voor je situatie. Je geeft mensen een inkijkje in wat er werkelijk speelt en daarmee creëer je vertrouwen. Dat is voor iedereen belangrijk en in het bijzonder voor leiders om mensen met zich mee te krijgen. In het geval van Hillary, bij vrouwelijk leiderschap, kan het gebrek aan kracht zelfs voor lief genomen worden mits daar een goede betrouwbaarheid tegenover staat. Masker af dus.

RTL Late Night: kwetsbaarheid toont kracht

Even weg van het politieke veld, naar de Nederlandse TV. Laatst zag ik een mooi voorbeeld voorbijkomen in het kader van jezelf kwetsbaar opstellen. Marieke Elsinga die als nieuwe sidekick bij Humberto Tan in zijn programma RTL Late Night optreedt, had tijdens haar eerste week veel kritiek te verduren gehad. In dit filmpje zie je hoe zij de negatieve berichtgeving op Twitter pareert. Door dit op een lichte en luchtige manier te delen, belandt ze stevig in het zadel. Haar zelfvertrouwen neemt (verder) toe. Ook hier werkt het dus om het masker af te doen.

Communiceer bewust

Natuurlijk is het altijd zoeken naar de balans tussen masker op of af. Toon je kwetsbaar maar wees niet naïef. Het getuigt van professionaliteit om hier gepast mee om te gaan. Wanneer je tijdens een goed sollicitatiegesprek vrijelijk gaat praten over je emoties, kan je alsnog de plank misslaan. Voor de dame die ik tegenkwam tijdens het boodschappen doen, zal ik in mijn netwerk informeren.

Vanuit vertrouwen leven

Communiceer dus bewust en schat in hoe open je kunt zijn. Hoe meer je je masker laat zakken, hoe oprechter het contact en des te meer je vanuit vertrouwen leeft.

Waarachter verschuil jij je? Waar twijfel je aan? Hoe zou het zijn om meer van jezelf te laten zien? Welke impact heeft dat op je reikwijdte?

Improve your Performance

Voor individuen en teams organiseer ik de tweedaagse training ‘Improve your Performance’. In deze training leer je je bewustzijn te verruimen en je communicatie te professionaliseren. De training is een boost voor je zelfvertrouwen en impact.
Spreekt dit je aan? Dan hoor ik dat graag!