Wat is jouw terugblik op het oude jaar?

Het zijn de kortste (en gezelligste) dagen van het jaar; 2011 loopt ten einde. Dit is een natuurlijk moment om terug te kijken en verder te gaan. Wat heb je het afgelopen jaar bereikt; waar ben je trots op? Waar ben je minder tevreden mee? Wat heb je ervan geleerd?

Ik herinner me dat ik het als kind erg leuk vond het jaar door te nemen. Wat was er weer veel gebeurd! En ook dit jaar kijk ik terug. Voor mij was het een goed jaar waarin ik weliswaar begon met een gebroken neus na een ongelukkige val tijdens het skiën maar toch weer zal eindigen in de sneeuw, op de latten. Vallen en weer opstaan.

De terugblik op het jaar is je persoonlijke samenvatting en reflectie.
Samenvatten creëert een moment van rust. Niet alleen in je eigen hoofd maar ook in communicatie met anderen. Doordat je samenvat, orden je je gedachten en breng je structuur aan.
Op tv wordt het jaar samengevat door een conferencier. Hij legt een elastiekje om het jaar heen en houdt ons een spiegel voor. Dit typisch Nederlandse feest der herkenning bepaalt ons bij de spraakmakende gebeurtenissen van het jaar.

Weet je nog welke voornemens je had voor 2011? Wat heeft het je gebracht? Wat wil je in 2012 veranderen? Je bent dan aan het reflecteren. Reflecteren draait om de vragen: “wat heb ik bereikt en wat kan ik verbeteren?” Doordat je reflecteert, kun je geen fouten maken want je mislukte acties beschouw je dan als leermomenten. Heerlijk, geen gepieker maar groei.

Samenvattend hoop ik dat je 2011 nog eens doorneemt. Verwonder je er over wat er allemaal gebeurd is. En dat is ook wat ik je toewens voor 2012: mooie ervaringen en nieuwe uitdagingen die leiden tot inzicht.

Vallen en weer opstaan, bewust zijn van je leermomenten, op weg in je persoonlijke groei.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.