Wat stop jij het liefste weg van jezelf?

Nederland is weer op stoom na de zomervakantie. Persoonlijk ben ik erg blij dat er weer meer mogelijk is en helemaal dat de scholen weer begonnen zijn. Lucht weer op thuis 😉
In de interactie vindt onze ontwikkeling plaats. Niets anders stimuleert persoonlijke groei zo enorm als de ontmoeting en samenwerking met anderen. Juist de momenten waarop het knelt en schuurt, zijn betekenisvol, ook al voelt het niet fijn. Je hebt moeilijke gesprekken, er zijn oordelen en er is gedoe. Herken je dat? Wat kun je daarmee? Kijk eens vanaf een afstandje naar jezelf en jouw team. Zoom eens uit. Wat zie je?

Kleine jongen op weg naar school

Wat sleep jij mee in je rugzak?

Op het werk ervaren de meesten genoeg uitdagingen. Vaak zijn het dezelfde soort problemen die elke keer, heel geraffineerd, net weer iets anders gepresenteerd worden. Dezelfde scène blijft zich herhalen. Heel logisch want iedereen roept met zijn gedrag dezelfde patronen op waar steeds dezelfde leerschool in zit. Maar hoe kom je een stap verder? Hoe creëer je een doorbraak?
Elke keer wanneer je merkt dat je je irriteert of dat iets je niet zint, mag je je afvragen hoe dat komt. Waar erger jij je aan? Waarom? Wat mag jij bij jezelf ontwikkelen? De antwoorden hierop geven inzicht in je schaduwkant. Dat is datgene van jezelf wat je het liefst wegstopt. Het heeft te maken met overtuigingen, belemmeringen en conclusies die je al heel vroeg in je leven genomen hebt. Je sjouwt het allemaal mee in je rugzak. Maar weet je ook dat jouw schaduwkant jou veel te bieden heeft? Als je die naar boven haalt en ontwikkelt, ga je flinke stappen zetten in je invloedssfeer. 

Van nature ben ik een doorzetter. Met mijn doel voor ogen heb ik geleerd veel op wilskracht te bereiken. Vanuit ervaring weet ik nu dat dit script lang niet altijd de oplossing biedt om te komen waar ik wil zijn. Flair, charme, nieuwsgierig zijn, je kwetsbaarheid tonen, ruimte geven, reflecteren, positief kritisch gedrag, spontaniteit; er zijn zoveel meer scenario’s mogelijk. 
Als ik mij vastzet op wat ik wil bereiken, is mijn gevoel uitgeschakeld. Ik zie het terug op filmpjes en foto’s. Soms ambitieus en doelgericht en gelukkig ook geregeld open, zacht en spontaan. Mijn leerschool is vooral mijn gevoelskant de ruimte te geven waardoor ik luchtigheid naar boven haal. Dat voelt heerlijk. En… dit inzicht open deuren!

Wil je andere resultaten dan je altijd gekregen hebt? Meer invloed? Een doorbraak? Dan werkt het goed naar jezelf te luisteren en te reflecteren op je gedrag. Een coach kan je hierbij helpen. Je krijgt inzicht in je schaduwkant (en ja, die hebben we helaas allemaal!), ruimte in je hoofd en zicht op effectiever gedrag. Als je daarop doorpakt, leidt dit gegarandeerd tot meer bewustzijn, meer vrijheid en daardoor succesvollere uitkomsten. 

Ik ben Dorine Smilde, trainer en coach voor leiders met ambitie. Spreekt dit bericht je aan dan werk ik graag met je. Bel me of stuur me een pb voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.