Het belang van de worsteling

cocon-300x241

Op een dag ontdekte een man een cocon in de natuur. Hij was gefascineerd hoe een rups deze cocon had gecreëerd om zich te ontwikkelen tot vlinder. De cocon had een kleine opening en het moment was aangebroken dat de vlinder probeerde door het gaatje te ontsnappen. Het viel niet mee, het was een ware worsteling. Op een gegeven moment stopte het proces. Het was kennelijk te zwaar om eruit te komen.

De man besloot de vlinder te helpen. Met een schaar maakte hij de opening in de cocon groter. De vlinder kon daarna makkelijk ontsnappen. Maar er was iets vreemds aan de hand. De vlinder had een gezwollen lijfje en gerimpelde vleugels. Raar, maar dat zou straks wel bijtrekken, dacht de man. Niets was echter minder waar, de vlinder bleef misvormd waardoor hij niet kon vliegen.

Toen pas realiseerde de man zich dat de vlinder de worsteling om door het gaatje naar buiten te kunnen nodig had voor de vorming van zijn lijfje. Door te persen, gaat er vocht van het lijfje naar de vleugels waardoor de vleugels stevig worden en de vlinder kan vliegen.

Deze prachtige metafoor laat het belang van de worsteling zien. De vlinder heeft weerstand nodig om zijn vleugels uit te kunnen slaan en te vliegen. Weerstand is lastig maar dus wel noodzakelijk. Ook in je persoonlijke leven is elke confrontatie die je overwint een stap in je ontwikkelproces. Een onderzoekende houding en reflectie zijn noodzakelijke ingrediënten in ‘your way up’.

Een coach of trainer kan je hierin begeleiden. Net als bij de vlinder is teveel hulp fataal. De coach of trainer stelt prikkelende vragen, biedt oefeningen en zet je aan het nadenken. Vervolgens is het van belang dat jezelf de handdoek oppakt en jouw persoonlijke uitdaging aangaat. Op het moment dat je inziet dat de situatie jou helpt in je persoonlijke ontwikkeling heb je de juiste mindset te pakken.