The big Why

trijntje

“Why, why-aiaiai, why-aiaiai”, de rest van de tekst ben ik vergeten maar het refrein van Trijntjes lied hangt in mijn hoofd. Vanavond staat zij op de planken om Nederland te vertegenwoordigen voor het Eurovisie songfestival, maar hoe gaat de tekst verder?
Terwijl ik erover nadenk, ben ik al genoeg getriggerd. ‘Why’ brengt mij in gedachten naar de ‘big why’, of terwijl: “waarom doe je wat je doet?” Wat is jouw droom? Wat wil jij betekenen voor anderen? Sommigen weten het, dat is geweldig. Het geeft je focus. Anderen zet het tot nadenken. Wanneer je de vraag weet te beantwoorden, kom je bij je energie uit, je bestemming. Je creeert dan betrokkenheid bij de mensen om je heen. Een voorbeeld hiervan is de onderwijzer van vroeger bij wie je aan de lippen hing. Hij bracht verhalen met levenslessen.

Veel mensen doen iets simpelweg omdat het op hun pad terecht gekomen is.
Wanneer je aan hen vraagt wat ze doen, krijg je meestal een antwoord dat gaat over hun dagelijkse werkzaamheden. Soms weiden mensen uit en vertellen hoe ze het doen en wat hun specifieke kwaliteiten zijn. Waarom ze doen wat ze doen, krijg je meestal niet te horen. Terwijl hier juist het vuur, de passie en de energie zit. Dit is de droom of het geloof waardoor zij de wereld een stukje beter willen maken. Dit zorgt voor fans en volgelingen. Geen mensen die met hen meegaan omdat ze er financieel beter van worden, nee, mensen die hen volgen omdat ze dezelfde droom najagen.

De inspirerende Tedtalk van Simon Sinek verwoordt dit heel treffend.

Een mooi voorbeeld van iemand met een duidelijke missie is Daan Roosegaarde (kunstenaar) die mensen opnieuw wil leren kijken en leren ontdekken. Zo heeft hij in Nuenen een fietspad met lichtgevende sterren ontwikkeld met een knipoog naar het schilderij van Vincent van Gogh “Starry, starry night”. Een ander voorbeeld is een collega van mij die mensen met meer plezier naar hun werk wil laten gaan. Dit is een prachtig streven dat zij uitwerkt in een aanbod van diverse producten. Een andere collega gelooft dat mensen met hun eigen mentale kracht ziektes de kop in kunnen drukken. Wat doet zij? Zij geeft yogalessen en meditatieworkshops.

Mijn missie is om mensen met elkaar te verbinden en dat begint met een lach op je gezicht: smile connects. Dit is het startpunt voor verdere ontwikkeling en de basis van mijn trainingen en coachingssessies. Want wanneer je lacht, sta je open, gaat informatie stromen en komt ontwikkeling op gang.

Het zal mij benieuwen hoe Trijntje het ervan afbrengt vanavond. Hoe zal zij ons meenemen in het lied “Walk along”. Zal zij je raken? Waarom raakt ze je dan? Mij heeft ze in ieder geval aanleiding gegeven tot het schrijven van deze nieuwsbrief. Hopelijk zet het jou aan tot reflectie. Als ik je daarmee kan helpen, graag!