Hoe ontwaak je de motivatie bij je mensen?

Voel jij je als leider weleens machteloos als processen stroperig verlopen? Of dat je zelf goede zin hebt maar dat de mensen met wie je werkt niet vooruit te branden zijn? 

Het is energie zuigend, sterker, je loopt erop leeg. Wat kunnen mensen lastig zijn! Automatisch ga je nog wat harder duwen door strakkere deadlines te stellen, overmatig te controleren en misschien op nog meer KPI’s te managen. En het effect? In theorie weten de meesten van ons dat ‘pushen’ averechts werkt. Als jij duwt, gaat een ander terugduwen. Heel logisch. Het kost bergen energie en haast nog erger, zodra jij je omkeert, gaat ieder weer zijn eigen gang. 

Het kan anders! Een echte doorbraak vraagt wel dat je het compleet over een andere boeg gooit. Want: “if you do what you always did, you’ll get what you always got.”

Stop met het aansporen op een extrinsieke (controlerende) wijze. Hoe zou jij de intrinsieke motivatie (die van binnenuit komt) bij je mensen kunnen ontwaken? 

Tijdens de HR Circle of Influence gaf Lars van Tuin, motivatie goeroe, aan dat het gaat om wat mensen werkelijk drijft. Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit? Ja, waarom eigenlijk? Iets leuks doen? Plezier hebben? Iets zinnigs doen? Dat zijn inderdaad de redenen die mensen aandragen als ze echt dieper bij zichzelf naar binnen gaan. 

HR Circle of Influence – 6 februari 2020

Conclusie: jouw mensen zijn dus al gemotiveerd! 

Het gaat er voor jou als werkgever dus om om een zo optimaal mogelijke omgeving te creëren waardoor de energie gaat stromen. En dan bedoel ik niet alleen een mooi plantje op je bureau, een foto van Nelson Mandela aan de wand of een ping-pong tafel in de kantine. Nee, dan bedoel ik de hele structuur waardoor mensen ervaren dat ze zeggenschap hebben. Dat werkt!

Een prachtig voorbeeld kwam ik tegen in een productiebedrijf. Hier leverde het maken van de werkroosters al jaren veel frustratie op. Een aantal shifts is impopulair, waardoor het plannen elke maand met veel gedoe gepaard ging. Niemand wilde daar zijn vingers meer aan branden. Hoe daar mee om te gaan? De automatische reflex was om er vanuit de push strategie een planner op te zetten, iemand die alles overziet en de roosters deskundig opstelt. Maar elke keer weer leidden de uitkomsten tot klaagzangen. Totdat het team het compleet anders aan ging pakken. De medewerkers mochten voortaan zelf hun diensten inroosteren, zonder tussenkomst van een planner. De enige grens die gesteld werd was dat het rooster voor een bepaalde tijd volledig ingevuld moest zijn. En, het resultaat was verbluffend! De sleutel was simpel. Door de medewerkers zelf verantwoordelijk te maken voor het geheel, bleken zij prima in staat dit voor elkaar te krijgen. Er vond een prachtige uitruil plaats. “Die datum is voor mij erg lastig, kun je mij helpen? Ik neem dan graag die andere moeilijke dienst voor mijn rekening”. 

Het stimuleren van de intrinsieke motivatie door je medewerkers autonomie te geven, is één van de wegen naar een bevlogen, gemotiveerd team. Het leidt tot win-win-win voor alle partijen: medewerkers, klanten én het bedrijf! 

Ik ben Dorine Smilde, trainer en coach voor leidinggevenden of zij die een leidinggevende ambitie hebben. Herken je je in dit bericht dan werk ik graag met je. Bel me of stuur me een pb voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.