Inclusiviteit: de katalysator voor 2022

Ik was op de sportschool waar ik anders dan normaal bleef hangen voor een kop koffie na het sporten. ‘En, wat doe jij in het dagelijks leven, Dorine?’ Leuk! Ik werd direct bij het koffierondje betrokken. Ik vertelde enthousiast over het boek dat ik dit jaar geschreven heb en vooral ook waarom. Krachtige bedrijfsresultaten zijn een gevolg van een bezielde workforce én uit onderzoek blijkt dat daar nog veel te verbeteren valt. Het gaat erom dat mensen gehoord en gezien worden. Nog voor ik uitgepraat was, had de meneer die mij de vraag gesteld had, mijn boek via zijn telefoon besteld. ‘Dan heb ik jouw boek als jij straks bij Jinek aanschuift.’ Ik was blij verrast door zoveel enthousiasme. De koffie smaakte daardoor extra lekker 😉

Over inclusiviteit gesproken. Ik voelde me echt gezien. Het is voor mij hét woord van 2021 en de katalysator om doorbraken te realiseren in 2022. 

Al snel kwam ik erachter dat de meneer van de sportschool directeur is van een zeer succesvol ontwerpbureau. Dagelijks werkt hij met zijn klanten aan nieuwe innovatieve producten. Hij ziet en verstaat zijn opdrachtgevers en medewerkers.

Hoe werk je aan inclusiviteit?

Direct toepasbare tips voor win-win situaties in je samenwerking met anderen. 

1. Werk met ‘you-energy’


Wil je resultaat boeken, zorg dat je anderen echt ziet waardoor ze met je meegaan. De energie die je uitstraalt is daarin bepalend. Maar als je twijfelt aan jezelf, jezelf niet goed genoeg vindt, jezelf niet volledig accepteert of in je hoofd zit, gebeurt dat niet. Mensen openen zich pas als jij dicht bij jezelf staat en in balans bent. Dat brengt kansen.

Hoe werk je met you-energy in je team? 
Afstemmen is het toverwoord. Vraag geregeld input aan alle teamleden en laat zien dat je er iets mee doet. Weet wat er bij de mensen speelt. Een hele laagdrempelige vraag is: ‘Wat zullen we met elkaar afspreken om plezierig samen te werken en ons doel te halen? Wat kunnen we nog meer doen?’ De antwoorden kunnen variëren van hoe je successen samen viert tot nieuwe productideeën. Blijf de samenwerking evalueren en op de afspraken terugkomen. 

2. Vertel je waarom 


Mensen volgen je wanneer ze hetzelfde geloof aanhangen als jij. En daarmee bedoel ik waarom je doet wat je doet. Vertel waar jij warm voor loopt en waarom. Deel ook waar jij ’s nachts wakker van ligt. Als jij open bent over je drijfveren en je kwetsbaar toont, leg je de basis voor een prachtige verbinding.   

Hoe resoneer je dieper bij je team?
Een prachtig moment om inspirerend op te treden, is de aankomende nieuwjaarsspeech. Grijp die aan om je visie te delen. Wat wil je bereiken met je team? Waarom? Wat verwacht je van je mensen? Bereid je goed voor, vertel je doorleefde verhaal en krijg mensen in beweging. 

3. Zie in anderen wat ze nog niet in zichzelf zien


Alle mensen hebben een diep, vaak onbewust verlangen hoe ze willen zijn, hoe ze gezien willen worden en wat ze willen bereiken. Op het moment dat je dat raakt bij de ander inspireer je en oefen je invloed uit. 

Hoe resoneer je dieper bij je team
Kijk naar je collega’s en probeer je voor te stellen wat het meest uitbundige is wat ze zouden kunnen. Spreek je teamleden daarop aan tijdens jullie volgende meeting. Wedden dat het gaat stromen? 


Laten we er samen een inclusief 2022 van maken! Op naar mooie win-wins!

2 reacties

 1. Margriet Jonker op zegt:

  Fijn om zo een mail te krijgen over het bewust bezig zijn met je omgeving.
  Een soort meditatie tussen alle slopende mails door.
  Dank je

  • Dorine Smilde op zegt:

   Dank je wel voor je leuke reactie, Margriet. Jij staat ook open voor je omgeving door zo een enthousiaste reactie terug te sturen. Thanks!!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.