Een zomer met persoonlijke overwinningen?

image1Aan het werk achter m’n laptop heb ik last van een vlieg op m’n hoofd, dan weer op m’n arm en dan weer op mijn hand. Het irriteert me enorm. Herken je dat? Krant erbij en doodslaan, dat is wat ik wil. Mijn man en mijn zoon kunnen dat als de beste. Helaas, mijn pogingen mislukken. Na een aantal missers snap ik waarom ik er niet in slaag. Heel diep van binnen vind ik het zielig voor de vlieg en laat hem dus door een minuscule hapering in mijn slag ontsnappen. Ik ben mezelf aan het saboteren en heb daarom geen succes.

Zelf-sabotage

Ik schrik ervan. Als dat al gebeurt met het al of niet doodslaan van een vlieg, hoe zit dat dan op andere gebieden bij mij? Vanuit mijn expertise als coach heb ik heel duidelijk oog voor de belemmeringen die anderen bij zichzelf opwerpen. Zinnen als: ‘dat lukt me niet’, ‘daar heb ik geen tijd voor’, ‘wat zullen ze wel niet denken?’ komen bij mij met een versterker binnen. Zelf-sabotage leidt ertoe dat je beneden je kunnen presteert en je doelen niet haalt. Een voorbeeld is de ondernemer op een netwerkbijeenkomst die de hele avond alleen met een bekende blijft praten. Gezellig en veilig, lekker comfortabel 😉

Practice what you preach

Ruiterlijk geef ik toe dat het onder ogen komen van mijn eigen belemmeringen een stukje lastiger is. Practice what you preach: het wordt tijd voor mij een coach in de arm te nemen. Een afspraak met een collega met wie het klikt, is zo gemaakt. Ik sta wagenwijd open en leer veel over mezelf. Het maakt duidelijk hoe ik scherper aan de wind kan zeilen zodat ik anderen nog beter van dienst kan zijn (en dus ook mezelf ;-)). Ik verbind me aan een aantal acties en krijg er veel energie van. Naast het duidelijker segmenteren van mijn producten heb ik me ingeschreven voor een verdiepende training.

Curve omhoog

Herken je dat je diep van binnen heel goed weet wat je moet doen zodat je kunt groeien? Helaas blijft deze wijsheid vaak verborgen. Onbewuste angsten en innerlijke stemmetjes houden ons tegen. In de volksmond smoesjes genaamd. Deze komen vaak voort uit onze vroegste jeugd. Zoek een buddy of een sparring partner en ga op onderzoek uit. Wees eerlijk en nieuwsgierig. Wat wil je bereiken? Waar loop je tegenaan? Hoe komt dat? Welke excuses heb je bedacht om iets niet te doen? Wat levert dat op? En, wat wil je wel creëren? Hoe kun je dat doen? Dit zijn voorbeelden van vragen die je in beweging zetten. Een portie zelfdiscipline is daarnaast een noodzakelijk ingrediënt in jouw curve omhoog.

Geniet

Ik wens je een hele fijne zomerperiode toe met persoonlijke overwinningen. Ik ben benieuwd naar je ervaringen en waardeer het als je een reactie achterlaat. Zo kunnen we elkaar inspireren.

Geniet van de zomer!

Persoonlijke overwinningen - Sommet Mont Ventoux

5 reacties

 1. Hi Dorine, mooi geschreven weer. En wat goed om zelf ook weer eens in de spiegel te kijken. Ik wens jullie ook een hele fijne zomer! En hopelijk kletsen we in oktober weer een keer bij.

  • Dorine op zegt:

   Hi Sandra, Jij hebt je persoonlijke overwinningen wel gehad…, en bent volop bezig. Wow!! We spreken en zien elkaar als jullie terug zijn van je toer, gezellig!

 2. Miriam op zegt:

  Hallo Dorine, goed stuk en weer heel helder geschreven. Ik herken de ‘smoesjes’. Binnen mijn netwerk ga ik deze zomer sparren en hoop ik na de vakantie vol energie door te pakken! Ik zal je mijn ‘overwinningen’ laten weten. Een hele fijne vakantie!

  • Dorine op zegt:

   Hoi Miriam, dank je wel voor je leuke reactie! Ik ben benieuwd naar je overwinningen. Aan je wilskracht zal het niet liggen. Jij ook een fijne vakantie!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.