Aangevallen voelen….!#$%@ en professioneel communiceren

Professioneel communicerenMijn zoontje had het lastig gister. Hij had in zijn ogen onterecht strafwerk gekregen en had sterk het gevoel dat zijn leraar het op hem gemunt had. Hij moest een Nederlands opstel schrijven omdat hij in de gymles op de mattenwagen was gaan zitten. Iets wat de leraar niet wil. Een meisje dat hetzelfde had gedaan, ging vrijuit. Dit maakte de straf nog zwaarder te verteren. Boos en zwaar teleurgesteld over de situatie vroeg mijn zoon daarom mijn hulp om het strafwerk niet te hoeven maken. Eerlijk gezegd vond ik de sanctie ook onterecht. Ik voelde de neiging opkomen om de school te bellen. Aan de andere kant houd ik graag het aanzien van de leerkracht hoog. Een dilemma. Hoe kun je integer dealen met zo’n situatie?

Op je strepen staan

Wanneer we communiceren spelen onze emoties een grote rol. Onze negatieve emoties maken het ons niet makkelijk en kosten ons veel energie. Dit komt omdat we ons persoonlijk betrokken voelen bij onze standpunten. Wanneer je je aangevallen voelt, is een natuurlijke, logische reactie om op je strepen te gaan staan en je gelijk te halen. In het geval van het onterechte strafwerk betekent dat bellen naar de school om de leraar te vertellen dat ik vind dat mijn zoon dat niet verdiend heeft. Wat zou het gevolg zijn? Ik zal dan persoonlijke genoegdoening ervaren. Goed voor mijn ego! Helaas loopt de relatie met de leraar wel een deuk op met alle gevolgen van dien.

Professioneel communiceren

Professioneel communiceren doe je door de situatie minder persoonlijk te nemen en je boven de situatie te plaatsen. Makkelijk gezegd, moeilijker uitgevoerd want het ego staat behoorlijk in de weg.
De eerste stap is een ‘helicopterview’ in te nemen, dus vanuit een andere positie jezelf observeren. Adem diep in, kom uit je hoofd en spreek de intelligentie van je hart aan. Misschien klinkt dit wat zweverig maar het is alles behalve dat. Daar zit namelijk je wijsheid. Vraag jezelf tegelijkertijd af wat je waardeert in je ‘tegenstander’. Dat kan heel moeilijk zijn maar ik geloof dat iedereen iets moois te bieden heeft. Lukt het, dan open je je, word je milder en beweeg je naar de ander toe. Als klap op de vuurpijl wordt je tegenstander ook ontvankelijker voor jou.

Andere bril

Dus wil je professioneel omgaan met netelige situaties en lastige mensen zet dan een andere bril op en vraag je af wat je bewondert in de ander. Ik ben benieuwd wat je ontdekt en welke impact dat op je heeft.

En mijn zoon? Die heeft zo goed en zo kwaad als het ging positieve eigenschappen van zijn leraar naar bovengehaald. Uiteindelijk heeft hij een mooi opstel geschreven: “Waarom ik niet op de mattenwagen mag zitten”. Ik heb het hem lastig gemaakt, maar hopelijk zijn bewustzijn getriggerd. Een mooie spin-off van het strafwerk.