Mijn wens voor 2017 aan jou: experimenteer, reflecteer en groei!

Jeroen en SandraHet nieuwe jaar starten door stil te staan bij wat er in 2016 is gebeurd en vervolgens: voorwaarts mars! Het leek mij een mooi moment om het paar Jeroen Jonk (45) en Sandra Lensink (46) te vragen wat hun zoektocht naar zingeving in 2016 opgeleverd heeft. Deze twee ondernemers, personal coaches, hebben afgelopen jaar hun leven een totaal andere wending gegeven. Zij wilden meer leren over zichzelf en waar het voor hen allemaal om draait. Ze hebben hun bedrijfsactiviteiten gestaakt en een camper aangeschaft om voor onbepaalde tijd door Europa te reizen. Weg van de hectiek van alledag, weg van ‘het moeten’ en weg van de herrie in het hoofd. Je niet meer laten leiden door het financiële plaatje om zo de weg naar vrijheid te ervaren.

Een mooi onderwerp voor een gesprek.

“De eerste maanden was het afkicken van werk”, zucht Jeroen. “De smaak van ‘buiten leven’ al proeven én nog hijgend op zoek naar internet zijn. Ingesleten patronen laten zich niet zomaar uitvlakken”. Sandra vult aan: “De reis voelde klein in het leven op 12 vierkante meter. Knus, door de geur van zelfgebakken brood. Confrontaties brachten vragen naar boven. Wie ben jij? Wie ben ik? We zijn na vechten, huilen, lachen, praten, dansen, zingen, weer klaarwakker richting elkaar. Onze fundering is in beton gegoten. Van hieruit kunnen we elkaar nu de ruimte geven ons eigen, nieuwe pad te plaveien. Je eigen relatie en al je ontmoetingen zijn je richtingaanwijzers. Frustreert iemand jou? Oordeel je over iemand? Kijk in de spiegel. Onderzoek jezelf”.

De spijker op z’n kop. Al onze oordelen en meningen over anderen, geven weer hoe wijzelf in het leven staan en wat onze ontwikkelpunten zijn. Vind je iemand te dominant? Misschien moet jij leren je wat krachtiger op te stellen. Toont iemand geen respect naar je? Misschien zul jij je eerst eens moeten interesseren in wat de ander beweegt. Je krijgt je eigen gedrag teruggekaatst. Leer van degene aan wie jij je ergert. Het is niet makkelijk maar geeft veel inzicht.

Jeroen: “Het allerbelangrijkste dat de reis ons gegeven heeft, is wel dat je afstand, tijd en lef nodig hebt om definitief strepen te zetten door je ‘aangeleerde ikjes’. Voor mij betekent dat niet 100 dingen half, maar 10 dingen goed doen. Ik luister naar de wijsheid van mijn hart bij de dingen die ik onderneem. Een mooi voorbeeld is dit gesprek. Vorig jaar zou ik vluchtige, hoofdelijke antwoorden gegeven hebben. Nu laat ik mijn hart spreken en krijg je veel persoonlijker antwoorden. Ik voel me gelukkig en dankbaar.”

Dit is een mooi voorbeeld van congruentie. Wanneer je ‘in sync’ bent zijn hoofd en hart met elkaar in verbinding. Dat gebeurt wanneer je in het ‘nu’ leeft. Je gebruikt dan niet alleen je verstand maar boort ook de wijsheid recht uit het hart aan. Je compassie vergroot en daarmee je inzicht. Hierdoor neem je betere beslissingen en bevorder je je welbevinden. In mijn coachingspraktijk werk ik met HeartMath, een effectief wetenschappelijk programma dat je helpt je innerlijke coherentie te bevorderen. Dit helpt je om op een doeltreffende manier stress en angst te verminderen in de spanningen van ons dagelijks leven.

En, wat zijn de verdere plannen?

Sandra & Jeroen

Jeroen: “Het komende jaar wil ik pionieren in de combinatie TAO en golf. Ook wil ik anderen gidsen in de weg naar ‘back to your true nature’ door mijn leiderschapsprogramma in de bergen uit te voeren”. Sandra: “Door middel van yoga&run en persoonlijke coaching wil ik anderen in beweging zetten. Ook ga ik yoga retreats in het buitenland organiseren. Maar beiden staan we wagenwijd open voor het onverwachte”. Kijk voor meer informatie op: letsbundl.com

Voor 2017 wens ik je, om in de lijn van Jeroen en Sandra, je pad te vinden, te vervolgen, nieuwe wegen uit te proberen en onverwachte afslagen te nemen. Geniet van een open mindset: experimenteer, reflecteer en groei! Een gezond & voorspoedig 2017!