Veerkracht maakt hét verschil

Schoorsteenvegers aan het werk bij open haard.Ons huis wordt in orde gebracht om de roetveegpiet te ontvangen ;-), zoals je op de foto ziet.
Alle Pieten zijn wat mij betreft van harte welkom op dit kinderfeest. Helaas denkt niet iedereen er zo over. Er is een verhitte discussie gaande onder de voor- en tegenstanders.
En de kinderen? Zij nemen het zoals het komt. Voor hen speelt de kleur van Piet geen rol.

Voilà: het verschil in veerkracht tussen kinderen en volwassenen.

Wat is veerkracht?

Veerkracht zorgt ervoor dat je makkelijk ‘terugveert’ in je emoties waardoor negatieve gevoelens van je afglijden. Hierdoor houd je de regie in lastige situaties. Een prachtig voorbeeld hiervan is Obama die na Trumps overwinning schijnbaar makkelijk schakelde, hem feliciteerde en uitnodigde voor een succesvolle overdracht. Daarbij sprak hij verzoenend dat iedereen in hetzelfde team zit. “Wij zijn eerst en vooral Amerikaan.” Hij stelde zich constructief op. Hiermee bewaarde hij de eenheid.

Veerkrachtige mensen blijven helder denken, goed luisteren en duidelijk en opbouwend communiceren. Zij zijn in het hier-en-nu waardoor ze zich niet mee laten slepen door emoties.

Ontwikkelen

Helaas slijt je portie veerkracht met de jaren. Belangrijk dus om dit te ontwikkelen zodat je niet verstart en je krampachtig opstelt. Halbe Zijlstra gaf hiervan bij Pauw acte de présence in zijn communicatie over Zwarte Piet.

 

Halbe geeft zo onwrikbaar zijn mening weer dat hij niet inziet dat hij op deze manier weinig impact heeft. Hij is té emotioneel betrokken bij het onderwerp. Hoe anders zou het zijn als hij net als premier Rutte had gezegd: “Het is aan de samenleving hoe een traditie zich ontwikkelt, niet aan de politiek”. En dan door naar het volgende onderwerp. Nu mist hij die souplesse (dit optreden duurde maar liefst 14 minuten).

Je veerkracht ontwikkelen kan op meerdere manieren. Het is niet moeilijk maar vraagt wel discipline. In filmpjes op youtube geeft Obama prijs wat hij eraan doet, namelijk:

1. Elke ochtend trainen 2. Genoeg water drinken 3. Neem altijd de trap in plaats van de lift 4. Vul de helft van je bord met groenten en fruit 5. Niet zitten tijdens een vergadering, maar lopen en praten

HeartMath

Daarnaast is meditatie voor de nuchtere Hollander belangrijk 😉
Door te mediteren gaan de omstandigheden niet met jou aan de haal maar blijf jíj aan zet. Voor een ieder die dit zweverig vindt, is het wetenschappelijke stress reductie programma HeartMath een aanrader. Het programma geeft zowel inzicht in je hartritme variabiliteit (HRV) als je veerkracht. Het leidt tot een verhoogd bewustzijn en daarmee tot meer resultaat.

In het bedrijfsleven

Wil je effectiever met jezelf, met anderen en met je werk omgaan? Wil je vanuit innerlijke balans functioneren? Schrijf je dan samen met je team in voor de training ‘Improve your Performance’. Je leert hoe je meer invloed hebt door passend bij de situatie te communiceren. Je palet aan communicatie vaardigheden wordt uitgebreid en verfijnd.

Is je interesse gewekt? Dan ga ik graag een gesprek met je aan om jouw individuele of team doelstellingen naar boven te halen. Samen gaan we een training-op-maat ontwikkelen.