De geheime kracht van spontaniteit

Herken je dat onverwachte ontmoetingen soms zo sprankelend zijn? Weet je dat dat met bezieling te maken heeft? 
Bezieling ontstaat wanneer je beschermingsmechanisme, je ego, verdwijnt. Dan krijg je echt contact. Dat voel je direct. Elke samenwerking krijgt daardoor een boost.
In dit artikel deel ik graag drie tips die onverwachte ontmoetingen zo mooi maken. Als je ze bewust inzet, leidt dat altijd tot succes. 

Lees door onder de foto

Vorige week overkwam het mij nog. Bij de autodealer. Gehaast, want te laat, kwam ik binnen. Ik gaf de sleutels aan de receptionist. Hij verzocht mij te gaan zitten en even te wachten. Dat had ik niet verwacht! Ik had gedacht dat ik direct met vervangend vervoer weg zou kunnen. Ik baalde dat ik de krant niet bij me had om te lezen.
‘Fijn hè, dat die mondkapjes binnenkort verleden tijd zijn.’ De spontane opmerking van een andere wachtende klant haalde mij uit mijn hoofd. Voordat ik het wist hadden we een heel geanimeerd gesprek. Hij keek er enorm naar uit zijn kinderen binnenkort weer te knuffelen. Ook wilde hij graag weer roeien met z’n maten. Voordat ik het wist, was mijn auto alweer klaar. We hebben gegevens uitgewisseld en ik had een mooie lead erbij 😉 

Hoe kwam dat?
Drie tips die je hieruit mee kunt nemen voor succesvolle samenwerking.

1. Wees persoonlijk.

Het persoonlijke verhaal van deze meneer en het inkijkje dat hij gaf in zijn ziel, raakte me.

Zo maak je je teamsamenwerking persoonlijker.
Voordat je je bijeenkomst start, neem tijd om persoonlijk te worden. In plaats van direct op de inhoud in te gaan, deel met elkaar wat je bezighoudt. Houd een check-in. ‘Hoe voel je je? Wat speelt er vandaag op de achtergrond mee bij je?’ Leiders spelen hierin een belangrijke rol door ook hun eigen vragen en zorgen te delen. Hiermee zetten ze de toon en stimuleren ze anderen te volgen.
Zodra de check-in een verplicht nummertje wordt, benoem het en daag je collega’s uit dieper te gaan. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wat heeft je afgelopen week geraakt?’ ‘Waarom?’ Zo ga je voorbij de maskers en wordt de onderlinge verbinding steeds intenser.  

2. Wees spontaan.

De vraag of ik er ook zo naar uitkeek dat het mondkapje binnenkort passé is, was heel spontaan. Er was geen ingewikkelde afweging aan vooraf gegaan.

Zo maak je de teamsamenwerking spontaner.  
Wil je vernieuwend, krachtig en dus bezielend zijn? Stop met wikken en wegen. Just do it! Zeg vaker ‘Ja’ tegen je eerste ingeving en ga ervoor. Dus ja, ga op verzoeken in, doe gewoon dat voorstel en deel complimenten uit.
Omdat spontaniteit van binnenuit komt, leidt het vaak tot mooie pareltjes. En is de actie een keer minder succesvol? Zie het dan als een leermoment. Dan wordt het toch weer een pareltje 😉

3. Wees in het moment.

Ik had geen zin om te wachten en wilde door. De mondkapjesvraag bracht mij uit m’n hoofd terug in de realiteit.  

Zo maak je de teamsamenwerking toegewijder 
Herken je dat je grote gedeeltes van de dag bezig bent met wat er allemaal ‘moet’ van jezelf? Het geeft stress, verkrampingen en leidt tot een tunnelvisie. Hierdoor mis je kansen en mogelijkheden. Kom in het moment en neem je collega’s daarin mee door veranderingen aan te brengen. Vergader eens buiten, doe een paar fysieke oefeningen en breng ook eens onverwachte vragen of stellingen in.

Door persoonlijk te worden, spontaniteit toe te laten en variatie aan te brengen in routines zet je grote stappen op weg naar meer bezieling. 

Voor wie het gemist heeft via de socials, deze actie is te leuk! 
Bestel deze maand mijn boek ‘Feeling voor bezieling’ via de knop hieronder en krijg het boek ‘We all start as strangers’ erbij cadeau. Over onverwachte, spontane ontmoetingen en hoe die kunnen leiden tot hechte vriendschappen. Bestellen kan via de knop hieronder.

Warme groet,
Dorine

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.