Maak van een ontmoeting, een ont-moeting.

Eind december, de tijd van het jaar waarin we elkaar bewust meer aandacht geven dan gedurende de andere maanden. Ook mijn inbox stroomt vol met digitale kaarten, nieuwsbrieven en bedankjes. Dat voelt warm en ik merk dat ik daar blij en enthousiast van word. Dit zijn allemaal kleine ontmoetingen met vrienden, familie of collega’s.

Ik realiseer me dat deze tijd van het jaar voor velen moeilijk is. Dit jaar ben ik met een aantal zeer indringende persoonlijke verhalen geconfronteerd die zich allemaal afspelen in Nuenen. Dus niet de oorlog in Syrië of het drama in Newtown maar gewoon het verhaal uit je directe omgeving. Situaties waarin je je machteloos voelt en probeert een luisterend oor te bieden en mee te leven. Ruimte geven aan de ander door er te zijn, te luisteren, open vragen te stellen en vooral zelf stil te zijn. Dit is niets meer of minder dan oprechte interesse tonen maar is helaas niet voor iedereen even makkelijk uitvoerbaar. Tijdsdruk, geen belangstelling hebben of je er gewoon niet bewust van zijn.

Om te zien hoe oprechte interesse optimaal werkt, raad ik je aan naar een aflevering van “Hello, Goodbye” te kijken met Joris Linssen. Door zijn open blik en oogcontact ontvangt hij het verhaal van de ander, zonder zijn eigen verhaal op te leggen. Je ziet dat zijn gesprekspartner dat bijzonder waardeert. Die ervaart het als vertrouwenwekkend en gaat heel snel de diepte in, naar datgene wat er echt toedoet. Door goed te luisteren voelt de ander zich begrepen en gesteund. Je bouwt vertrouwen op. Zelfs zo veel vertrouwen dat de diepste geheimen naar boven komen.

Deze ontmoeting leidt tot ont-moeten of terwijl: niet meer moeten. De opgelegde communicatie grenzen worden doorbroken in het oprechte contact. Het hart gaat praten, de ware ik laat zich zien. Dan ben je in het hier-en-nu. Ont-moeten, een mooi fenomeen. Niet alleen voor de ander maar dat geldt natuurlijk ook voor jezelf. Wanneer je je eigen regels en overtuigingen achter je laat, komt er ruimte voor jezelf. Waar dat toe leidt, laat het volgende filmpje zien:

Ik hoop dat het nieuwe jaar voor jou een jaar met speciale ontmoetingen mag worden, niet alleen met de ander maar ook met jezelf.