De groepen acht van de lagere school zijn vanaf vandaag drie dagen druk bezig met de Cito toets. De school heeft inmiddels zijn advies gegeven aan de leerlingen en zodoende weten de meeste kinderen al naar welke middelbare school ze straks toe willen. Mijn dochter had er grote moeite mee de juiste school voor haar te kiezen. Zelfs na het bezoeken van de open dagen bleef ze een vraagteken houden. De voor de hand liggende vraag is dan ook: hoe neem je een goede beslissing? Of zoals iemand laatst aan me vroeg: “Wat is de gouden tip voor het doorhakken van knopen?”
Als ik in een training aan de deelnemers vraag op basis waarvan zij een nieuwe keuken kiezen, zijn de meest gehoorde antwoorden: klik, intuïtie en vertrouwen. Deze aspecten hebben te maken met je gevoel; met alles wat je bewust en onbewust opneemt. Maar hoe werkt dat, een keuze maken op basis van je gevoel? Vaak houdt dit in dat je met je gedachten even afstand neemt van het dilemma en luistert naar je stemmetje van binnen. Wat zegt die je?
Het maken van een verstandelijke keuze daarentegen houdt in dat je een lijst met plussen en minnen maakt, de verschillende argumenten weegt, de argumenten daarna analyseert en het alternatief kiest dat het beste uit de bus komt. Dit is een rationeel proces dat helpt je gedachten te ordenen. Het probleem daarbij is wel dat je dan je argumenten onder woorden brengt waardoor ze vaak belangrijker worden gemaakt dan ze in feite zijn. En dat kan nadelige gevolgen hebben. Dat laat dit filmpje duidelijk zien:
Lukt het je na een nachtje slapen nog niet om de knoop door te hakken? Doe het dan drastischer. Gooi dan kop of munt. Aan je reactie (opluchting of teleurstelling) kun je vaak zien of je goed zit of niet. Zover heeft mijn dochter het niet laten komen. Toen ik aan haar voorstelde kop of munt te gooien, liet ze het stemmetje van binnen toe en wist ze zeker bij welke school ze zich wilde gaan aanmelden.
Ook in contact komen met je innerlijke stem?
SmileConnects voor training en coaching