Werken en leven met minder stress: hoe doe je dat?

Waar denk jij aan als je aan stress denkt? Ik denk aan deadlines die gehaald moeten worden een dringende mail en kinderen die om aandacht vragen, en dan het liefst allemaal tegelijk. Ook uit onderzoek komt naar voren dat teveel multi tasken en dus het continue onderbreken van je aandacht één van de grootste stressbronnen van vandaag de dag is.

Als je stress ervaart, brengt je lichaam zich in een staat van paraatheid; klaar om te reageren. We noemen dit de vecht-of-vlucht reactie. Het is een natuurlijke reactie die in de prehistorie heel adequaat was wanneer er gevaar dreigde. Als er een roofdier op je afkwam, moest je maken dat je wegkwam. Wie moet rennen voor zijn leven produceert adrenaline. Dit hormoon zorgt ervoor dat je net even harder kunt rennen dan gewoonlijk. Wie langere tijd onder druk staat, maakt een ander hormoon aan, cortisol. Dit hormoon onderdrukt de signalen van het lichaam die er net even minder toe doen wanneer je op de vlucht bent, zoals hongergevoelens. Het lichaam blijft prioriteit geven aan de verhoogde staat van paraatheid. Langere tijd een beetje stress ervaren – dus langere tijd een beetje cortisol aanmaken – is ronduit slecht voor ons lichaam.

Ons stress systeem beschermt ons nog steeds tegen gevaar. Het reageert alleen niet op reëel gevaar maar op alles wat we als bedreiging ervaren, zoals een overload aan e-mails of een aanstaand acquisitiegesprek. Alhoewel ons rationele brein verder is ontwikkeld, is onze stress functie erg basaal gebleven. Dus ook als we ons in gedachten bezig houden met onze zorgen, reageert ons lichaam met diezelfde vecht- of vluchtreactie. Je hart gaat onregelmatig kloppen, je ademhaling komt hoog te zitten, je bloeddruk verhoogt en spieren verkrampen. Langdurig blootgesteld worden aan stress leidt tot lichamelijke en psychische klachten zoals: hoofdpijn, slapeloosheid, verstoorde concentratie en verminderd geheugen.

Toch is hier veel aan te doen. Het HeartMath Institute in Amerika heeft na jarenlang onderzoek wetenschappelijk technieken ontwikkeld die helpen stress te verminderen en met meer plezier in het leven te staan.

De sleutel ligt bij het werken vanuit het hart waarbij HartRitmeVariabiliteit (HRV) een centrale rol speelt. HRV duidt op de variabiliteit tussen de afzonderlijke hartslagen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, slaat het hart niet regelmatig. De snelheid van de hartslag verandert iedere keer dat het hart slaat. Het versnelt en vertraagt continu. En dat is maar goed ook want als het niet zou versnellen zou je geen trappen kunnen lopen en als het niet zou vertragen zou je niet kunnen slapen.
Met een oorsensor kun je op de computer het ritme van je hartslagen volgen. Bij een regelmatig toe- en afnemend ritme van die variatie (coherentie genoemd) werken het hart, de longen, het zenuwstelsel en de hormonen samen. Het hart zendt geordende signalen uit naar het brein. Je neemt een staat van rust, balans en ontspannenheid waar. Je bent in staat beter te presteren. In stress situaties is er geen of weinig samenhang tussen de verschillende systemen waardoor het lichaam eronder lijdt.

Door de simpele technieken die HeartMath biedt dagelijks toe te passen, kun je stressvolle situaties beter het hoofd bieden waardoor je resultaat boekt op lichamelijk, emotioneel en mentaal vlak.

Meer weten?
Ik help je graag verder met de technieken van HeartMath.