Sterk spul…

‘Sterk spul’, dat is mijn eerste reactie als je me vraagt wat Organisatie Opstellingen zijn. En vervolgens zou ik verder uitleggen: ‘het is echt voor mensen met lef want het legt de vinger op de zere plek.’ 

Sommige van jullie weten het al, vorige week heb ik mijn opleiding Organisatie Opstellingen met veel plezier afgerond. (Je ziet me op de foto, helemaal rechts). De reden dat het me zoveel energie geeft, zijn de verrassende inzichten die je in korte tijd krijgt. Dat geldt zowel bij individuele coachingssessies als bij teamontwikkeling. De meeste mensen hebben de neiging om datgene wat onderhuids speelt, te verdoezelen voor de buitenwereld. Keeping up appearances 😉 Bij een opstelling gaat dat niet lukken, no way! De intuïtie laat zich niet foppen.

Uitingen van een dieperliggend probleem
Op de lagere school dirigeerde de juf kinderen die niet met elkaar konden spelen allemaal naar een andere hoek. ‘Jantje hier, Pietje in die hoek en Marietje in de andere hoek.’ Dat was haar simpele oplossing om korte metten te maken met ruziënde kinderen. Gechargeerd werken veel leiders nog steeds op deze manier in de veronderstelling dat dat helpt. Natuurlijk helpt dat niet! Als mensen moeite hebben met elkaar zijn dat uitingen van een dieperliggend probleem. Dat kan van alles zijn. Het kan te maken hebben met leidinggevenden die té veel ruimte laten, verander-moeheid bij teamleden (wat nu weer?) of een angstcultuur. De meeste mensen weten ergens in hun lijf vaak wel waar de schoen wringt. Het is alleen moeilijk om het echt te duiden. 

Ik zal een concreet voorbeeld geven hoe je organisatie opstellingen kunt inzetten.  

Begin dit jaar kwam ik bij een bedrijf waar de communicatie niet goed verliep. Er was veel wantrouwen. Daar kun je je wel iets bij voorstellen. Afdelingen die moeizaam communiceren, een OR die op z’n strepen staat en veel onderling gehakketak. Samen met een collega heb ik toen enkele interviews gehouden met medewerkers om te onderzoeken waar het bedrijf het meest bij gebaat zou zijn. Wij kwamen erachter dat ondanks de stress en heersende onvrede de medewerkers nog steeds erg trots waren op hun bedrijf. Dat was bijzonder. Het was voor ons een signaal om verder de diepte in te gaan. We kwamen er toen achter dat er te weinig aandacht in het bedrijf was voor de voorganger van de directeur. Wij voelden dat zijn geest nog steeds volop aanwezig was. Vol ontzag werd er door iedereen over hem gesproken. Er leefde een gevoel dat zijn vertrek niet soepel was verlopen. 

In overleg met de directie hebben we toen de vorige directeur gebeld, uitgenodigd om te komen en hem ruimte gegeven om zijn verhaal te houden. Alhoewel hij al afscheid genomen had, heeft hij nogmaals zijn ‘zegen’ gegeven aan de huidige directeur. Hij bevestigde dat de huidige directeur de juiste man was om het bedrijf door de nieuwe tijd te loodsen. Ook vertelde hij dat hij volop genoot van zijn nieuwe fase waarin hij tijd had om bij zijn kleinkinderen te zijn en dat hij het heerlijk vond om te golfen en te schilderen. Deze afscheidsspeech had een enorme impact! Het betekende voor de huidige directeur een flinke steun in de rug. Het maakte zijn positie een stuk sterker. De rust in het bedrijf keerde terug. Fantastisch!

In een opstelling onderzoek je knelpunten
In een opstelling komt dit allemaal naar voren. Je onderzoekt knelpunten en betrekt alle elementen en personen die daar een rol bij spelen. Denk aan de oprichters, aandeelhouders, klanten, overheidswetgeving, werkelijk alles dat relevant is. Je zult merken dat zij op elkaar reageren. Sommige mensen of elementen trekken naar elkaar toe, andere stoten elkaar juist af. Het brengt de onderstroom in beweging waardoor het échte probleem aangekeken wordt. Alles wat zichtbaar wordt, heeft de neiging op te lossen.

Bij individuele coaching werken opstellingen erg goed wanneer je een patroon bij jezelf ontdekt waar je maar moeilijk doorheen breekt. Denk aan projecten die niet van de grond komen, een overvolle agenda of moeite met het nemen van beslissingen. 

Ben je geïnteresseerd?
Alle individuele issues, teamworstelingen of integrale bedrijfsproblemen kunnen onderwerp voor een opstelling zijn. Ben je geïnteresseerd geraakt in de methodiek Organisatie Opstellingen? Laat je dan begeleiden als onderdeel van een ontwikkeltraject. Maar… het is geen pappen en nathouden en dus niet geschikt voor watjes. We gaan de diepte in. Het is sterk spul… 😉

Ik ben Dorine Smilde, teamtrainer en leiderschapscoach. Spreekt dit bericht je aan dan werk ik graag met je. Bel me (06 – 383 080 89) of stuur me een pb voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.