‘En nou wil ik onbezield scoren!’

Een tegemoetkoming in de kosten van nieuw meubilair om het thuiswerken te verlichten. Een Kahoot quiz tijdens de vrijdagmiddagborrel. Of een kadootje na een jaar lockdown. Dit is een greep uit de charmante acties waarmee werkgevers proberen de betrokkenheid onder hun medewerkers te vergroten. Dat dit heel tijdelijke oplossingen zijn, wordt vaak niet gezien. 

Wil je een bezielde werkomgeving dan is het belangrijk te realiseren dat het begint bij het aanboren van je eigen bezieling. De sleutel daarvoor heb je in eigen handen. 

Ik deel graag drie tips om te werken aan jouw bezielde gevoel. Jouw bezieling heeft altijd effect op de samenwerking met anderen. Wil je ander resultaat, begin dan bij jezelf. 

Onder deze foto drie tips om ervoor te zorgen dat jij bezielder werkt en meer impact hebt. 
Dit artikel is 14 april verschenen op Managementsite.

1. Omarm je schaduwkant

‘En nou wil ik onbezield scoren…’ Dat kwam letterlijk uit mijn mond toen ik gefrustreerd mijn telefoon neerlegde. Natuurlijk gaf dat mijn eigen onmacht aan. Die onmacht triggerde een enorme strijdlust in me. Herken je dat? Dat je op momenten van stress je allergie uitleeft? Je allergie is dat gedrag dat je bij anderen veroordeelt. Maar het hoort ook bij jou. Je hebt het alleen verbannen omdat je daarmee in je kinderjaren geen liefde of aandacht kreeg. En juist in je schaduwkant zit jouw sleutel tot impact verborgen. Je ontwikkelt je volledig als je ook dat gedrag omarmt. 

Ben jij allergisch voor je dominante manager? Dan is de uitnodiging jezelf dominanter op te stellen. Erger je je aan je lakse collega? Neem zelf minder hooi op je vork. Vind je je partner eigenwijs? Wees zelf kritischer. Zo ontwikkel je je compleet en dat zal leiden tot een geheel nieuwe dynamiek in je samenwerking met anderen. 

2. Word je bewust van de confrontaties die je ervaart

Een confrontatie staat voor het effect dat iets dat in jouw omgeving gebeurt op jou heeft. Kijk eens naar je team en je samenwerkingspartners. De hele dag door heb je interactie. Er zijn meningen, er zijn oordelen en er is gedoe. Wat raakt je? Waardoor ben je van de kaart? Stel jezelf de vervolgvraag: “Wat zegt dat over mezelf?” De buitenwereld zoals jij die ervaart is altijd een spiegel van jouw binnenwereld. Daarmee bedoel ik dat de buitenwereld altijd gekleurd is door jouw gevoel en emoties. Zodra je dat weet, word je milder in je reacties.
Zet vervolgens positieve stappen door jezelf de volgende rake vraag te stellen: ‘Noem één ding dat je kunt doen, en nu niet doet, en dat een enorm waardevol effect op je leven heeft als je het vaker zou doen. Wat is dat?’ Het antwoord hierop weet je gewoon. Daar hoef je niet lang over na te denken. Het antwoord geeft ruimte aan je innerlijke stem. Maak er werk van. Dit leidt tot een boost in je effectiviteit en bezieling.

3. Vraag feedback aan collega’s en de mensen met wie je samenwerkt

‘Hoe vond je ons gesprek? Welke tip heb je voor mij?’ Deze simpele vragen hebben veel effect. Ze werken zo goed omdat je je gesprekspartner deelgenoot maakt van jouw ontwikkeling. Dat is natuurlijk een hele eer. Het zorgt voor een goede onderlinge verbinding. Verbinding is een belangrijk element in het ervaren van bezieling. 
Deze tip klinkt misschien als een open deur maar toch gebeurt het heel weinig. In veel gevallen staat je ego je in de weg je kwetsbaar op te stellen. Juist in de kwetsbaarheid schuilt je kracht. 

Dus omarm je schaduwkant, word je gewaar van de confrontaties die je ervaart en vraag geregeld feedback. Zo werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en bezielde gevoel. Bezieling trekt aan en leidt tot succes! 

Wil je nog beter in contact komen met je bezieling?

Wil je nog beter in contact komen met je bezieling? Wil je soepeler resultaat boeken? 
Op 11 & 12 mei is het leiderschapstraject ‘In vijftig kilometer naar Feeling voor bezieling‘ gepland. Deze unieke wandeltocht is speciaal bedoeld voor leiders en ondernemers die meer bezield willen werken. Je doorloopt alle stappen van de COCKTAIL-methode. Doordat je diepere verbinding met jezelf maakt, ga je grenzen verleggen, kom je tot prachtige creatieve doorbraken en dat leidt natuurlijk altijd tot resultaat. 
De tocht is onder begeleiding van Paul Smilde en mezelf. 

Ook staat deze tocht open voor teams die met elkaar willen bewegen naar meer bezieling. De combinatie van fysieke uitdaging met mentale diepgang zorgen voor krachtige onderlinge verbinding, business innovaties en een herboren gevoel van samen-zijn. 
Twee teams staan al te trappelen om te beginnen.
Als je aan je team een injectie wilt geven en door de stappen van de COCKTAIL-methode wilt wandelen, dan is maatwerk natuurlijk mogelijk. Afstanden en data worden in overleg geregeld.



Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.