Ontspannen de vakantie door, en dan?

happy-family

Een paar feiten

61% Van de werknemers ervaart stress, 13% van de werknemers voelt zich opgebrand en 3,5 miljoen Nederlanders hebben last van vermoeidheid. Shocking.
Gelukkig staat de vakantie voor de deur, dus tijd om bij te tanken.

Na de vakantie uitgerust aan de slag?

De zomervakantie is een periode waarin je eerst afschakelt en daarna heerlijk kunt ontspannen. Misschien wel ontspanning door inspanning omdat je lekker gaat sporten. De vraag is hoe je dit fijne gevoel vasthoudt in de alledaagse werkelijkheid. Want hoe goed en hoe lang je je ook ontspant, zodra zich iets voordoet dat jouw stress systeem triggert, reageer je weer op dezelfde wijze als altijd. Vakantie is dus geen lange termijn oplossing om stress tegen te gaan. Wat wel?

De harde waarheid: stress creeer je zelf

Om stress aan te pakken, is het belangrijk te realiseren dat stress niet het gevolg is van een bepaalde situatie. Het zijn dus niet de omstandigheden die leiden tot stress maar je waarneming en vervolgens je reactie daarop. Bijvoorbeeld een file. De ene persoon die in de file staat wordt onrustig of zelfs boos op de vertraging, terwijl de andere persoon het ziet als een goed moment om ademhalingsoefeningen te doen.
Het inzicht dat je zelf je stress creëert, werkt voor veel mensen al bevrijdend.
Een ander voorbeeld van een veelvoorkomende stressor is de naam van je baas. Sommige mensen hoeven alleen al zijn of haar naam in hun inbox te zien en direct stijgt hun ademhaling en gaat hun hart onregelmatig kloppen. Wat hij/zij geschreven heeft, weten ze dan nog niet. Ze zijn al uit balans.

Eén keer gestresst reageren, is niet erg. Als dit herhaaldelijk gebeurt, maak je cortisol aan, ook wel het verouderingshormoon genoemd. Het leidt uiteindelijk tot fysieke klachten. Denk aan hartkloppingen, darmklachten en nek, schouder en rugklachten. Ook vergeetachtigheid en negatieve gevoelens zijn het gevolg van stress.

Veerkracht is de sleutel

Hoe veerkrachtiger je bent, hoe makkelijker je overeind blijft als je emotioneel belast wordt. Je hartritmevariabiliteit (HRV) is een indicator van je veerkracht en geeft de versnellingen en vertragingen van je hartslag aan. Hoe ritmischer die verlopen, hoe beter jouw interne fysieke processen samenwerken (hart, longen, zenuwstelsel en hormonen) en hoe optimaler je kunt reageren op een stressor.
Je HRV kun je meten en ontwikkelen. Hiervoor gebruik je de HeartMath app en een sensor. De sensor maakt verbinding met je lichaam en geeft bio feedback op het scherm van je smartphone of IPad. Zo zie je in één oogopslag hoe coherent je bent. Er zijn krachtige en eenvoudige technieken, zoals ademhalingsoefeningen, die je helpen je coherentie te vergroten waardoor je je energieker en vitaler voelt. Je cognitieve prestaties gaan omhoog en je leert schakelen in je gemoedstoestand als je geconfronteerd wordt met je stressor.

Performance verbeteren

Wil je na de vakantie je performance verbeteren, vraag jezelf dan af welke lange termijn oplossing bij jou past en start daarmee. Je bent van harte welkom bij SmileConnects voor een 0-meting van je HRV en een vrijblijvend intake gesprek om je op weg te helpen.

Ik wens je een hele fijne & ontspannen zomervakantie toe!